Aktiivinen Lab-kumppanuus on Kevalle uusi ja innostava mahdollisuus vahvistaa ja syventää osaamista, asiantuntemusta ja näköaloja ja tarjota oma asiantuntemus ja osaaminen valtion työnantaja-asiakkaiden käyttöön.

Labissa jaetun tiedon ja asiantuntemuksen kanavointi asiakasymmärryksen syventämiseen, palvelukehitykseen ja asiantuntijoiden osaamisen kehittämiseen toteuttaa osaltaan Kevan lakisääteistä tehtävää työkyvyttömyysriskin ennaltaehkäisyssä.

Mitä työkyky on?

Työkyky on kykyä tehdä tuloksellista työtä ja tuottaa vaikuttavia palveluita. Työkykyyn vaikuttavat henkilön terveys ja toimintakyky, osaaminen, asenne ja motivaatio, työyhteisö, työolot sekä se, kuinka työyhteisöä johdetaan. Myös laajemmat yhteiskunnalliset ja toimintaympäristöön liittyvät tekijät esimerkiksi lainsäädäntö, teknologian kehitys ja monipaikkainen työ vaikuttavat työkykyyn ainakin välillisesti.

Työkykyä voidaan tukea työkykyjohtamisella.

Onnistunut työkykyjohtaminen on yhteistyötä

Näemme työkykyjohtamisen kokonaisuutena, jonka muodostavat palveluiden tuottaminen, talouden tasapaino ja henkilöstövoimavarat. Näiden tekijöiden tasapaino ja keskinäinen suhde vaikuttavat henkilöstön hyvinvointiin, palvelujen laatuun ja toiminnan tuloksellisuuteen.

Työkykyjohtaminen on eri toimijoiden yhteistyötä: työntekijän, lähiesihenkilön, keskijohdon sekä poliittisen ja ylimmän johdon sekä eri kumppaneiden välistä yhteistä tekemistä.  Laadukkaalla johtamisella ja toimivilla työkyvyn tuen prosesseilla voidaan pienentää työkyvyttömyydestä aiheutuvia kustannuksia ja vahvistaa henkilöstön hyvinvointia. Hyvinvoiva henkilöstö tuottaa laadukkaampia palveluita ja toiminta on tuloksellisempaa. Ihmisten johtaminen lisää tutkitusti henkilöstön tuottavuutta. (mm. Työkaari 2021)

Kumppani tuo tullessaan ja vie mennessään

Verkostoyhteistyö ja siinä rakentuva kumppanuus on molemminpuolista osaamisen, kokemusten ja tiedon tuomista ja viemistä.

Tuomme Työ 2.0 Labiin vuosikymmenien kokemuksen ja osaamisemme sekä tavoitteemme työkykyjohtamisesta ja sen kehittämisestä työn tekemisen ja johtamisen näkökulmista. Samalla kun tutustumme Labin toimintaan tuomme mukaan työkykyjohtamisen kysymyksiä muuttuvassa työssä, esimerkiksi työn voimaannuttavat elementit, mielen terveys voimavarana ja ennakoiva ote työkykyriskeissä.

Työ 2.0 Labin alkaneena kautena olemme mukana työstämässä kahta Labin kumppanuustapaamisessa kehkeytynyttä teemaa:

1) Uusi, monipaikkainen hybridityö, työkykyjohtaminen ja nuoret/milleniaalit sekä

2) Ekosysteemit ja yhteisövaikuttavuus, kokeileva yhteiskehittäminen ja muutoksen tekeminen.

Olemme alkaneesta yhteistyöstä innoissamme. Uskomme, että kumppanuuden tuotoksista hyötyvät paitsi työnantajat ja heidän asiakkaansa omissa organisaatioissaan myös laajemmin suomalainen työelämä ja yhteiskunta.

Susanna Gardemeister, työelämäasiantuntija, Keva