Motiva on valtion omistama kestävän kehityksen asiantuntijaorganisaatio. Meidän juuremme ovat energia- ja materiaalitehokkuuden sekä kestävien julkisten hankintojen edistämisessä. Viimeiset neljä vuotta olemme Kokeileva Suomi- kärkihankkeen kanssa ja työtään jatkaen kehittäneet ja edistäneet kokeilevaa kehittämistä. Yksi työn kiteytys on valtioneuvoston kanslian ja ARVO-säätiön yhteistyössä kokoama Kokeilusta skaalaan -pelikirja, joka avaa kokeilujen mahdollisuuksia kehittämisen työkaluna. Kokeilusta skaalaan -pelikirjassa missioksi kirjattiin tehdä vaikuttavista kokeiluista arkipäivää. Tässä ollaan vielä matkalla.

Kokeilevaa otetta ja ekosysteemimäistä työskentelytapaa

Vesiputousmallilla toteutettujen ohjelmien ja hakkeiden rinnalle tarvitaan entistä enemmän kokeilevaa otetta, jossa laajasti eri toimijoiden yhteen liittäminen (ekosysteemit!) ja kokeilujen tulosten avulla voidaan suunnatta tekemistä ja tavoitteiden saavuttamista haluttuun suuntaan. Vaikuttavien kokeilujen tekemisessä olennaista on varmistaa kokeiluista oppiminen ja tukiratkaisujen skaalautumiseen. Tässä yhteiskehittäminen ja ilmiöiden tunnistaminen on tärkeässä osassa, eli ollaan vahvasti Työ 2.0 Labin teemoissa kiinni.

Mieluummin pienimuotoisesti kokeillen ja yhdessä oppien kuin isosti pieleen

Työ 2.0 Lab on meille verkosto, joka lupauksensa mukaan tarjoaa yhteistyön, uuden oppimisen ja ilmiölähtöisen kehittämisen kohtaamispaikan. Miten nuo teemat resonoivat kestävän kehitykseen? Kestävä kehitys itsessään ei ole ilmiö tai oma erillinen asiakokonaisuus, jota edistetään yksittäisinä hankkeina tai projekteina. Kestävän kehityksen eri ulottuvuudet; taloudellinen, sosiaalinen, ekologinen ja kulttuurinen ovat sisällä kaikessa tekemisessä oli kyse yksilöstä tai yhteiskunnasta. Kestävän kehityksen kenttä haastaa myös jatkuvaan uuden oppimiseen. Meillä ei ole varaa tehdä isosti pieleen, vaan kokeillen oppien, kehittämällä kyvykkyyksiä ja kasvattamalla ymmärrystä sekä ponnistamalla jo olemassa olevista lähtökohdista.

Tämä vaatii myös omien toimintatapojen jatkuvaa kehittämistä. Avasimme syksyllä rekrytoinnin ensimmäiselle yhteiskehittämisen asiantuntijallemme. Vaikka yhteiskehittäminen on osa arkipäivästä tekemistämme, on myös hyvä antaa tilaa uuden osaamisen kehittymiselle. Niin kuin monessa muussakin, kestävän kehityksen kentällä tarvitsemme yhä poikkitieteellisempää osaamista, ja toimintatapojen jatkuvaa haastamista. Tämän vuoksi on tärkeää olla mukana sellaisissa verkostoissa, joissa asioita käsitellään ilmiölähtöisesti ja kokeillen kehittäen.

Yhdessä vaikuttavampaa ja kestävämpää työtä huomisen hyväksi!

Odotamme innolla, mitä kaikkea mahdollisuuksia ja uuden oppimista Työ 2.0 Lab -verkosto meille tarjoaa. Yhteinen fyysinen työtila Yliopistonkadulla ja hybridityö mahdollistaa meille kanssakäymisen, jota kaipaamme pitkän etätyöjakson vastapainoksi. Ihmisten kanssa ajatusten ja ideoiden vaihtaminen kasvotusten on saanut arvoa, joka huomataan nyt pandemian jälkimainingeissa. Tätä mahdollisuutta emme halunneet olla käyttämättä ja olemme iloisia siitä, että saimme tulla osaksi Työ 2.0 Lab-verkostoa.

 

Elina Ovaskainen ja Sara Lukkarinen

Työ 2.0 LAB yhteyshenkilöt Motivassa