Meillä on selkeä, yhteinen suunta koko suomalaisen julkisen hallinnon kehittämiselle: Joulukuussa 2020 hyväksytty julkisen hallinnon uudistamisen strategia. Strategiassa kuvattu hallinnon yhtenäinen ja määrätietoinen uudistaminen sujuvoittaa arjen palveluita, turvaa oikeusvarmuuden yhteiskunnassa ja luo uusia mahdollisuuksia yrityksille ja yhteisöille. Strategian linjaukset ovat julkisen hallinnon johdon, kehittäjien ja henkilöstön työkalu ohjata toimintaa ja priorisointia. Niiden avulla rakennamme toimivaa ja muutoskyvykästä julkista hallintoa, joka uudistuu ajassa ja on houkutteleva työnantaja.

Ihmiskeskeinen hallinto rakennetaan me -muodossa

Uudistamisen tavat on kirjattu me-muodossa, koska on ilmiselvä tarve julkisen hallinnon suuremmalle yhtenäisyydelle ja ihmiskeskeisyydelle. Siis sille, että me julkisessa hallinnossa järjestämme hommat niin, että ihmisen tai yhteisön asiat järjestyvät ilman, että kuntalaisen, asiakkaan, veronmaksajan tai yrityksen tarvitsee välttämättä tietää, kuka palvelun järjestää.

Seitsemän me-muotoista linjausta kertovat siitä, miten uudistamme julkista hallintoa 2020-luvun aikana:

1. Järjestämme palvelut ihmislähtöisesti ja monimuotoisesti.
2. Laajennamme mahdollisuuksia vaikuttaa ja rohkaisemme ihmisiä osallistumaan valmisteluun ja päätöksentekoon.
3. Kannamme vastuumme ilmastonmuutoksen hillinnästä ja siihen sopeutumisesta.
4. Teemme sujuvaa yhteistyötä muun yhteiskunnan kanssa.
5. Toimimme yhtenäisesti ja yhdessä.
6. Hyödynnämme ja tarjoamme tietoa ennakoivasti ja monipuolisesti.
7. Toimimme ketterästi ja haastamme itseämme

Julkishallinnon uudistaminen ja Työ 2.0 Labin toimintamalli kulkevat käsi kädessä

Työ 2.0 Lab–toimintamalli monenlaiset rajat ylittävän yhdessä tekemisen ja oppimisen paikkana toteuttaa uudistamislinjauksia useilla tavoilla. Ihmislähtöiset tai –keskeiset julkiset palvelut edellyttävät poikkihallinnollista valmistelua ja yhteistä kehittämistä ja kumppanuuksia hallinnon ulkopuolisten toimijoiden kuten järjestöjen tai yritysten kanssa. Entistä avoimempi vuorovaikutus ympäröivän yhteiskunnan kanssa on edellytys myös kokemukselle hallinnon toimien oikeutuksesta.

Seitsemäs linjauksista kuuluu “Toimimme ketterästi ja haastamme itseämme”. Tämä on Työ 2.0 Labin ytimessä. Nopeasti muuttuva toimintaympäristö edellyttää, että uudistamme osaamistamme ja otamme käyttöön ketterämpiä ja joustavampia toimintatapoja. Kehitämme hallintoa hyödyntämällä järjestelmällisesti strategisia kokeiluja, joustavia prosesseja ja nopeaa oppimista hallinnossa. Näissä kaikissa riittää vielä rutkasti tehtävää, mutta onneksi meillä on esimerkiksi Työ 2.0 Lab- yhteisö, joka tukee etenemistä tässä.

Itse julkisen hallinnon strategian valmistelussa ja toimeenpanossa olemme hyödyntäneet Työ 2.0 Labia fyysisenä tilana. Aivan alkuvaiheessa järjestimme Labissa strategiavalmistelun avoimet ovet sekä korkeakouluharjoittelijoiden ajatuspajan, jossa keräsimme seuraavan sukupolven virkahenkilöiden näkemyksiä tulevaisuuden hallinnosta. Pandemia-aikana hyödynsimme tilaa virtuaalitilaisuuksien striimauksiin strategian julkistuksessa ja aluekierroksella Aluehallintovirastojen kanssa. Nyt kun Lab on jälleen saatu auki, voimme taas järjestää yhteisen oppimisen tilaisuuksia, todennäköisesti hybridimuodossa, jotta voimme saada mahdollisimman monia ihmisiä eri puolilta Suomea mukaan.

Eeva Kaunismaa
projektipäällikkö
Julkisen hallinnon strategia, valtiovarainministeriö