“Keväällä, tätä artikkelia (s. 59-63) kirjoitettaessa Työ 2.0 Lab oli vielä unelma. Silloin tavoitteena oli, että 2-vuotinen kokeilu käynnistetään alkusyksystä 2019 ja mukaan etsittiin yhteistyökumppaneita. Nyt Lab on auki ja totta”, iloitsevat Marika Tammeaid ja Virpi Einola Pekkinen, jotka ovat Labin alullepanijoita.

Mikä on Työ 2.0 Lab?

Yhdessä luomisen tila auttaa siirtymään yhteistyöstä yhteiseen työhön. Yhteiskehittämisen ja oppimisen uusi ympäristö Työ 2.0 Lab kokoaa eri alojen toimijat ja osaajat yhdessä tunnistetun ilmiön äärelle etsimään uusia ratkaisuja ja ylittämään yhteistyön esteitä.
Tuomalla osaamista ja tietoa oikeasti yhteen parannetaan toiminnan vaikuttavuutta, nopeutetaan ratkaisujen löytymistä, muotoillaan parempia palveluja ja säästetään kustannuksissa. Samalla saadaan niin virkamieskunnan kuin kansalaisten ja asiakkaidenkin hyvät kehittämisideat esille ja kokeiluun.

Kyse ei ole vain ympäristöstä, vaan paljolti myös asenteesta. Yhteistyötä on myös tärkeä johtaa niin, että yhteistyön aktiivinen rakentaminen mielletään oleelliseksi osaksi virkamiestyötä. Tässä ylimmän johdon antama esimerkki ja mandaatti ovat erityisen tärkeitä. Kyseessä
on iso muutos myös ”minun resurssini, minun tavoitteeni” -asetelmaan tottuneille esimiehille. Asiantuntijoiden joukossa valmius uudenlaiseen työotteeseen on ainakin osin jo pitkällä; osataan katsoa asioita ohi valta-asetelmien, ja verkostojen voima on kenties tullut todistetuksi oman kokemuksen kautta jo useamman kerran.

Lue koko juttu artikkelista sivuilta 59-63.